• Головна
  • Масляна чи Масниця: Традиції святкування та їх зміни
СТАТТЯ
17:09, 27 лютого

Масляна чи Масниця: Традиції святкування та їх зміни

СТАТТЯ
Фото з сайту "РБК-Україна"

Фото з сайту "РБК-Україна"

Масляна або Масниця — одне з найулюбленіших і найбільш очікуваних свят в Україні, яке святкується наприкінці зими або на початку весни.

Це свято не має фіксованої дати й залежить від того, коли розпочинається Великий піст. Цього року Масляна триватиме з 24 лютого по 2 березня.

Згідно з історичними замітками, до XVII століття підготовка до посту тривала цілих три тижні. Перший тиждень був Всеїдним, коли навіть у пісні дні дозволялося їсти м’ясо. Другий тиждень називали Переступним або Рябим, коли м’ясо було дозволено, але не в пісні дні. Масниця ж була часом для молочних продуктів, риби та яєць, і саме тому свято отримало таку назву — Масниця, або ж Масляна, через вживання великої кількості масла та сиру.

Традиційний стіл на Масницю, Кореспондент.net

Традиційний стіл на Масницю, Кореспондент.net

Назва "Масляна" стала популярною в Україні лише в 1960-х роках, коли свято відновилося після довгих років заборони. Тоді святкування було адаптоване з російських традицій. Водночас традиційна українська назва — Масниця — залишалася актуальною.

Святкування Масниці пов’язане з численними обрядами та звичаями. Напередодні свята ретельно прибирали оселі, аби уникнути роботи в самі святкові дні. Традиційним було також поминання померлих родичів. Остання неділя перед постом отримала назву "Прощена неділя".

Одним з найстаріших обрядів був "колодій", коли хлопцям, які не одружилися протягом року, прив’язували до руки колодку — символічну кару. В деяких регіонах також проводились обряди ряджання, де жінку одягали в образ Масниці, яку потім "виганяли", а натомість пускали в дім старенького дідуся, символізуючи прихід посту.

Колодку прив'язували нежонатому парубку, НУБіП України

Колодку прив'язували нежонатому парубку, НУБіП України

На Масницю їли багато молочних страв, таких як вареники з сиром, налисники, сирники та молочні каші. У різних регіонах України також були свої унікальні страви. Наприклад, на Вінниччині вареники запікали з маслом та сметаною, а на Херсонщині готували бабку з локшини або рису. І, звичайно, не обійшлося без традиційних солодощів.

Масниця, або Масляна, була і залишається святом, що вшановує родинні зв’язки, спільні традиції та тепле зустрічання весни. Традиції святкування змінювались, але суть свята — у єдності, спільному святі та радісному очікуванні нового, весняного початку.

Як святкували масницю, Україна Споконвічна

Як святкували масницю, Україна Споконвічна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Україна #масниця #масляна #колодій #млинці #традиції #обряди #піст
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...