
Реклама
14:59, 18 квітня 2023 р.
Різні види хлібних ножів: форми леза та їх призначення
Реклама
Зубчасте лезо хлібного ножа (bread knife) дозволить вам акуратно нарізати хліб, не зім'явши і не розкришивши його. Така ріжуча кромка ножа не продавлює матеріал, а скоріше розпилює його.
Цей ніж підходить для нарізання:
Хліба.
Кондитерської випічки.
Соковитих овочів (наприклад, помідорів).
Для нарізки м'яса цей тип ножа не рекомендовано.
Форми різальних кромка хлібних ножів можуть бути дуже різноманітними і помітно відрізнятись у різних виробників. Вона може бути:
1. Хвилеподібною.
2. Пилоподібною.
3. Серрейторною (навіть конфігурація зубців у серрейторів різних виробників різна)..
Але у кожному з варіантів під час нарізання діє один і той самий принцип – розпиляти хліб, не оказуючи на нього зайвого тиску.
Чим зліший та більший зуб пилки чи серрейтора, тим з більшим опором він стикнеться. Пиляти буде важче. Але такий зуб глибше пиляє. Тобто, розпилює швидше.
З іншого боку, чим менш гострий та менше за розміром зуб, тим менш ефективна робота. Але результат виходить акуратніший. На дошці залишиться менше хлібних крихт (тирси), м’якуш буде рівнішим.
Вважається, що округлі хвилеподібні пили найкраще підходять для м'яких, ніжних буханців хліба. Спочатку такий ніж розроблявся і призначався до роботи з кондитерськими продуктами. Наприклад – різати торти. Такі ножі також добре ріжуть соковиті овочі та фрукти.
Таким чином, вам варто підібрати ніж під власні потреби. Різні продукти мають різну кірку, тому надзвичайно тому важко створити універсальний серрейтор чи пилку.
Недорогі серрейтори мають, як правило, одностороннє заточування, що додатково ускладнює роботу з ними – лезо буде вести убік. Двостороннє заточування буде складніше у заточенні та виробництві. Такий серрейтор зазвичай досить дорогий.
Такж варто мати на увазі, що чим глибші та більші зубці пили, тим важче очищати ніж від залишків продукту.
Як може виглядати (майже) ідеальний хлібний ніж?
У цьому заголовку є велика доля жарту. Не треба сприймати його буквально. Але все ж спробуємо щось схоже на такий ніж описати.
Вважається, що найбільш ефективні та універсальні пили хлібних ножів це ті – у яких зубців небагато, але вони при цьому глибші.
Довжина клинка близько 25 см (20-30). Меншим ножем буде незручно розрізати торти та великі буханці.
Заокруглене вістря.
Рукоять, зручна саме для вашої руки (тут все дуже індивідуально).
У рекламних статтях деяких виробників говориться, що серрейторні ріжучі кромки з подвійними зазубринами (великими і маленькими зубцями на ріжучій кромці) краще допомагають пройти через хрусткі буханці з м'якою внутрішньою частиною. Нібито кожний з видів зубів робить свою справу зі своїм матеріалом. Тобто, треба розуміти так, що подібні ножі мають бути однаково хороші у роботі і з твердими, і з м'якими матеріалами. У магазинах такі ножі можна зустріти рідше. Коштують вони зазвичай недешево. Чи варто вкладати гроші у подібний «гаджет», вирішувати вам.
Замість підсумків
Як бачимо, розробляючи той чи інший тип хлібного ножа, виробники переслідують різні цілі.
Тому і досі ми можемо бачити, що у різних ножів зубці пилкоподібної ріжучої кромки можуть бути однакові чи різні (маленькі та великі на одному лезі одночасно), гострі чи хвилеподібні, як то кажуть – які завгодно.
Схоже, у цьому питанні все ще йде пошук та ідеального профілю ще не придумали. Але ми сподіваємось, що деякі головні принципи, про які ми вам розповіли у цій статті, зроблять вибір хлібного ножа, що потрібний саме вам, дещо легшим.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
20:13
Вчора
17:15
Вчора
14:03
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
14:04, 5 квітня
00:00, 12 січня 2016 р.
14:04, 5 квітня
14:04, 5 квітня
14:04, 5 квітня
live comments feed...
Коментарі