• Головна
  • В Україні є 80 видів потенційно небезпечних грибів та як уникнути отруєння
20:13, 21 червня 2023 р.

В Україні є 80 видів потенційно небезпечних грибів та як уникнути отруєння

В Україні є 80 видів потенційно небезпечних грибів та як уникнути отруєння

Як запобігти отруєнню?

В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. 

Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад блідої поганки, павутинника, які містять не менше 6 отруйних речовин) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Практично всі отруєння грибами пов'язані з неорганізованим їх збором.

Щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині:

  • Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися.

  • Уникайте збору грибів поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках.

  • Будьте обережні з грибами, схожими на бліду поганку, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві.

  • Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків.

  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.

  • Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям!

  • Не куштуйте сирі гриби.

  • Перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити.

  • Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).

  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання.

Основні причини отруєнь грибами

  • Неправильне збирання грибів.

  • Вживання отруйних грибів.

  • Неправильне приготування умовно їстівних грибів.

  • Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.

  • Вживання грибів, що мають двійників.

  • Симптоми отруєння грибами

Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-4 години після вживання грибів. Симптоми можуть бути дуже різноманітними і залежать від виду гриба, який було вжито. Основні симптоми отруєння: нудота, блювання, сильний головний біль, запаморочення, слабкість, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, частий пульс, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, марення.

Перша медична допомога при отруєнні грибами

Викличте "Швидку медичну допомогу".

До прибуття швидкої - негайно промийте шлунок: випийте 5-7 склянок кип'яченої води кімнатної температури, блідо-рожевого розчину перманганату калію; суспензію активованого вугілля; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; зробіть постраждалому очисну клізму.

Після надання первинної допомоги: вкладіть постраждалого у ліжко; дайте випити міцний чай або злегка підсолену воду.

Уникайте вживання будь-яких ліків, їжі, алкогольних напоїв, молока - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику та погіршити стан людини.

Читайте також:

Ще не підписані на наш Telegram канал? Зробіть це зараз

Найактуальніші новини читайте у нашому Viber (новини Чернівців)

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Чернівці #Чернівецька область #новини Чернівців #новини Чернівці #гриби #отруєння #0372.
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...