16:15, 3 травня 2023 р.
Що спровокувало спалах сальмонельозу у Слов’янську
У Слов’янську зафіксовано спалах сальмонельозу – два лабораторно підтверджені випадки у дітей 1 та 6 років.
За попередніми результатами, епідеміологічного розслідування випадків захворювання фахівцями Слов’янської філії обласного центру контролю та профілактики хвороб встановлено, що діти вживали їжу, в склад якої входили напівфабрикати курячі, придбані в одному із супермаркетів міста.
Нагадуємо, що сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи людини. Найважче протікає та характеризується високим ризиком летальності у дітей молодшого віку, людей похилого віку, ослаблених людей різними хронічними захворюваннями, осіб з вродженим чи набутим імунодефіцитом.
Джерело інфікування: тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди, здорові бактеріоносії(при відсутності симптомів).
Шляхи передачі захворювання:
– внаслідок споживання заражених харчових продуктів тваринного походження(в основному яєць, м’яса, свійської птиці та молока);
– через немиті овочі та фрукти;
– передача інфекції від людини - людині фекально-оральним шляхом;
– при контактах з інфікованими тваринами, включаючи свійських тварин(у інфікованих тварин ознаки хвороби не виявляються).
Симптоми хвороби з’являються від 6 годин до 3-х діб після поглинання збудника Salmonella.
Найчастіше проявляються у вигляді підвищення температури до 39°С, гострого болю в животі, блювоти з залишками їжі, далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея, що призводить до зневоднення організму.
Профілактика захворювання сальмонельозом:
– Не допускайте залітання мух в приміщення, де зберігаються харчові продукти чи відбувається прийом їжі.
– Продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності вживати категорично заборонено.
– Не купуйте молочні, м’ясні та інші продукти харчування, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника чи без дотримання санітарних норм.
– Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.
– Суворо дотримуйтесь правил приготування їжі(використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції), дотримуйтесь правил особистої гігієни при приготуванні їжі.
– Вживайте продукти лише після термічної обробки.
– Вживайте безпечну бутильовану чи охолоджену кип’ячену воду.
– Сирі овочі та фрукти обов’язково мийте, а краще обдавайте їх окропом.
– Яйця водоплаваючої птиці(качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці.
Якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря!
КЗ «Інформаційно-аналітичний
центр медичної статистики
та бухгалтерського обліку
м. Слов’янська» 2023р.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
00:00, 20 грудня 2024 р.
11:31, 10 січня
11:31, 10 січня
11:31, 10 січня
11:31, 10 січня
live comments feed...
Коментарі