Що приготувати на новорічний стіл: 7 рецептів

7 новорічних страв, які вразять ваших гостей.

Напередодні святкування нового року господині часто хочуть здивувати своїх рідних та близьких не тільки смачними, а й оригінальними стравами.

Ми підготували для вас 7 новорічних страв, які точно здивують ваших гостей.

1. Рулет з курячої грудки з сиром та шпинатом

Інгредієнти:

  • куряча грудка –250 г
  • в’ялені томати – 5 шт.
  • шпинат – 1/2 пучка
  • м’який сир – 100 г
  • рослинна олія – 1 ч. л.
  • сіль, перець

Приготування:

  • Шпинат обшпарити окропом і крупно нарізати. В’ялені томати порубати.
  • Курячі грудки злегка відбити і приправити за смаком.
  • Викласти сир, томати і шпинат на курячу грудку. Згорнути рулет і обмотати кулінарною ниткою. Обсмажувати на рослинній олії 3–5 хв до появи золотистої скоринки. Перекласти у форму для запікання і відправити в духовку на 10–15 хв при 180 °С.

2. Свиняча вирізка запечена з айвою

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинячої вирізки
  • 1 ч. л. насіння кропу
  • 1½ ч. л. насіння фенхелю
  • ½ ч. л. насіння коріандру
  • 1 ч. л. чорного перцю горошком
  • 1 ч. л. духмяного перцю
  • Цедра 1 лимона
  • 2–3 зубчики часнику
  • 4 айви
  • 1 ст. л. сухого білого вина
  • 1 ст. яблучного соку
  • 1 ст. л. цукру
  • 50 г вершкового масла
  • Рослинна олія
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Спеції подрібнити в ступці та змішати з цедрою лимона. Рясно натерти свинину і залишити маринуватися на 30 хв.
  • Айву нарізати дольками, покласти в сотейник, залити вином і яблучним соком. Додати цукор і варити протягом 5–7 хв.
  • Замариноване м’ясо обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Помістити у форму для запікання і викласти навколо айву. Полити частиною соку, в якому тушкувалась айва. Накрити фольгою і відправити запікатися протягом 40–45 хв. при 200 °C.

3. Сирна ялинка

Інгредієнти:

  • листкове тісто — 500 грамів
  • копчений лосось — 150 грамів
  • м’який сир — 100 грамів
  • яйце — 1 штука

Спосіб приготування:

  • Спершу потрібно викласти сир на листове тісто формою трикутника, що буде нагадувати ялинку.
  • Покласти на сир скибочки копченого лосося та накрити їх ще одним листом тіста.
  • Гострим ножем відрізати зайве тісто, аби сформувався силует ялинки, та прибрати залишки.
  • Вирізати ножем на тісті гілочки. Для цього потрібно надрізати смужки, які будуть йти ніби від стовбура ялинки. Після цього скрутити ці гілочки у напрямку від себе.
  • Збити яйце та змазати ним ялинку з тіста. Після цього відправити її запікатись на деці з пергаментом в розігрітій до 180 градусів духовці на 30 хвилин.

4. Ростбіф

Інгредієнти:

  • яловичина — 1 кг
  • олія оливкова — 2 ст. л.
  • чорний перець мелений
  • розмарин і сіль — на свій смак

Спосіб приготування:

  • Помити та обсушити за допомогою паперових рушників, видалити з нього всі плівки та жили. Цілий шматок м’яса посолити і відставити на півгодини. Подрібнити розмарин, змішати його з оливковою олією та перцем.
  • Обмастити м’ясо цим соусом і переклади у форму для запікання. Відправити у духовку, розігріту до 250 °С, на 20 хвилин.
  • Потім знизити температуру до 150 °С й довести м’ясо до готовності (45 хв). Іноді поливати його соком, що виділяється.
  • Коли м’ясо буде готове, накрити форму фольгою і залишити його у вимкненій духовці ще хвилин на 20. Після цього нарізати його порційними шматочками. Подавати разом зі свіжими овочами та соусом.

5. Качка з картоплею

Інгредієнти:

  • качка ціла
  • майонез — 3 ст. л.
  • мед — 2 ст. л.
  • сіль, перець та часник — на свій смак
  • картопля — 6 шт.

Спосіб приготування:

  • Помити і нарізати качку на частини. Після цього змішати майонез, мед, часник, сіль та перець. Обмастити качку цим соусом.
  • Далі застелити фольгою форму і викласти в неї качку та картоплю. Закрити фольгою і поставити у духовку на 1–1,5 години.
  • Після цього відкрити фольгу і залишити ще на півгодини для того, щоб птах підрум’янився.

6. Швидка лазанья

Інгредієнти:

  • мʼясний фарш — 300 г
  • цибуля — 1 шт.
  • часник — 1 зубчик
  • морква — 1 шт.
  • олія — 2 ст. л
  • сир пармезан — 50 г
  • сир твердий — 50 г
  • сіль та перець — на смак
  • томатна паста — 100 г
  • вершки — 50 мл

Спосіб приготування:

  • Овочі очисть та нарізати на дрібні кубики.
  • На розігріту сковорідку влити олію, вкинути цибулю, вичавлений часник та моркву.
  • Перемішати овочі та додати мʼясний фарш, приправити усе сіллю та перцем.
  • Змішати томатну пасту та вершки, додати їх до страви.
  • Покласти пармезан та тертий твердий сир.

7. Рис з куркою в капустині

Інгредієнти: 

  • капуста — 1 шт.
  • курячі ніжки — 1 кг
  • куркума — 6 г
  • сіль — 4 г
  • чорний перець — 4 г
  • солодка паприка — 3 г
  • олія — 30 мл
  • цибуля — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • гриби — 100 г
  • рис — 300 г
  • кулінарні вершки — 100 мл
  • курячий бульйон — 100 мл
  • лавровий лист — 2 шт.
  • часник — 10 г
  • петрушка — 20 г

Спосіб приготування:

  • У капустині вирізати серцевину, залишивши лише стінки з твердих листків.
  • Куряче мʼясо замаринувати у спеціях та олії.
  • Вкинути мʼясо всередину качана капусти, зверху висипати рис, нарізані на слайси гриби та залити все курячим бульйоном та вершками.
  • На верх викласти нарізану моркву та цибулю, лавровий лист.
  • Поставити страву у розігріту до 180ºС духову піч та запікати близько однієї години.
  • Подавати на стіл у перевернутому вигляді.
НОВИНИ
11:24, 25 листопада