Цього року Україна офіційно перейшла на святкування Різдва 25 грудня, а не 7 січня, як це було за старим Юліанським календарем. З 1 вересня 2023 року це єдина офіційна дата. Тож завтра буде Святвечір. А як же до нього підготуватися?
За давньою традицією святкування Різдва Христова починається ще звечора попереднього дня, тобто цього року - з 24 грудня.
Свята Вечеря - це спільна вечеря всього роду. Навіть мертві родичі і безвісти загиблі мають у цей вечір зібратися разом за столом. Раніше велику увагу приділяли правильно проведеним обрядам.
У пам'ять про мертвих родичів люди ставили для них кутю та узвар на вікнах, розкидали варений біб по кутках, залишали немитими ложки та миски після вечері. Сідаючи на стілець чи на лавку, продували місце - щоб не привалити собою мертвої душі”.
Господар запрошує всі мертві душі на Свят-Вечерю. Він бере миску з кутею, ставить її на шматок полотна, запалює свічку і ставить її до миски. Все це він бере і обходить тричі “за сонцем” навколо столу. Потім ставить миску на стіл, а сам стає на коліна перед образами і молиться за померлі душі. Жінка і діти наслідують приклад батька.
Господиня бере з рук господаря миску, ставить на стіл, і родина починає вечеряти. Спочатку їдять кутю, а потім - інші традиційні страви, про які ми розкажемо нижче. Страви обов’язково мають бути пісними, оскільки Свят-вечір припадає на останній день пилипівського посту.
Також обов'язково на святковому столі мають бути:
Запалена свічка - це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла. Свічка супроводжує віруючу людину від Хрещення до смерті. Це - символ готовності людини до зустрічі з Богом.
Сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Сіль вказує на внутрішню суть людини.
Часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини і хати злих духів.
Які слід готувати страви на святвечір
Кутя
Обрядова поминальна страва (особлива зернова каша). Готують її з немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів.
Узвар
Це найпоширеніший солодий напій української кухні. Готують узвар до Різдва з різноманітних сухофруктів – яблук, груш, родзинок, вишень, чорносливу, кураги, журавлини, кизилу тощо. Для зменшення часу варіння страви та покращення її смаку сухофрукти заздалегідь замочують протягом 3 годин у холодній воді. Потім всю цю смакоту заварюють та залишають настоюватися.
Пісні вареники з картоплею або капустою
Вареники символізують ситість і достаток. Пісні вареники з картоплею чи капустою обов'язково мають бути на різдвяному столі. Вареники подають змащеними олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою.
Інгредієнти:
Борошно - 0,5 кг
Вода - 250 мл
Олія - 2 ст л
Картопля - 0,5 кг
Невелика капустина
Цибуля -2 шт
Сіль, перець до смаку
Просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину.
За цей час приготуйте начинку. Почистьте та відваріть картоплю. Зробіть пюре, посоліть та поперчіть до смаку. Зачекайте, поки вистигне.
Капусту дрібно наріжте та потушкуйте. Приправте сіллю та перцем на свій смак.
Розкатайте тісто, виріжте кружальця, всередину кладіть приблизно чайну ложку картопляної начинки, формуйте невеликі вареники.
У великій каструлі закип'ятіть воду. Кидайте вареники у киплячу воду, варіть 5 хвилин, помішуючи. поки вареники не піднімуться на поверхню води.
Виберіть вареники. Подавайте, змастивши олією, або попередньо підсмаженою цибулею.
Борщ або капусняк
Смачний капусняк виходить, якщо до звареного з цибулі, моркви, селери, коріння петрушки додати квашену капусту, картоплю і пшоно. Пісний борщ краще смакуватиме, якщо до нього додати квасолю. Її можна відварити заздалегідь або використати банку консервованої.
Неперевершений пісний борщ вдається і з сушеними білими грибами. Їх необхідно замочити у воді та нарізати соломкою. До борщу можна приготувати маленькі варенички з грибами - "вушка".
Одна з найпопулярніших різдвяних страв Заходу України - пісна грибна юшка.
Різдвяний хліб
Традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.
Інгредієнти:
Молоко - 200 мл
Цукор - 2 ст л
Дріжджі сухі - 1 ч л
Дрібка солі
Ванільний цукор
Олія - 60 мл
Борошно - 450 г
Жовток для змащування
Мак для посипання
У тепле молоко додаємо цукор і сухі дріжджі, перемішуємо, залишаємо підрости на 10 хв. Після цього переливаємо цю опару у велику миску, додаємо олію, борошно, замішуємо тісто. Накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці на 1 годину. Тісто повинно вдвічі збільшитися в об'ємі.
Коли тісто підросло, ділимо його на дві частини, формуємо руками два довгих валики. З'єднуємо їх з одного боку і сплітаємо косичку. Формуємо калач - коло - з діркою по середині.
Викладаємо на лист з пергаментним папером, залишаємо на 20 хв в теплому місці, щоб тісто підросло. Змащуємо яйцем і посипаємо маком.
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Випікаємо калач 30-40 хв до готовності.
Салати
Ними також можна урізноманітнити святкове меню на Різдво. Традиційно до Святої вечері готують вінегрет, червоний буряк з чорносливом, моркву з горіхами. Для вінегрету відварені картоплю, моркву, буряк нарізають кубиками, додають солоні огірки та дрібно порізану цибулю. Огірки можна замінити квашеною капустою. Заправляють пісну страву олією.
Пісні голубці
Для початку треба відварити капустяне листя, зрізати жорсткі прожилки. Можна зробити простіше – покласти качан у мікрохвильову піч. Так приготуються всі листки швидко і одразу.
Начинка може бути будь-якою. Крупу беріть таку, яка смакує вам найкраще – пшоно, перловка, гречка, рис, ячмінна тощо. Але варити її до готовності не треба – вона потім дійде в процесі тушкування самих пісних голубців.
На олії підсмажують овочі. Традиційно – це цибуля, морква, гриби. Замість крупи можна взяти відварену або навіть сиру натерту картоплю — зустрічаються і такі рецепти.
Готові голубчики складають в глибоку посудину, заливають страву приготованим соусом (томатну пасту розвести водою, додати цукор, сіль, спеції, трохи борошна, добре перемішати) та ставлять у духовку.
Оселедець
Риба - це символ християнства. Тому обов'язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.
Промийте та почистіть оселедець, відділіть кістки, зніміть шкіру. Поріжче порційними шматками. Викладіть на тарілку. Можете подавати з цибулею чи з лимоном - як вам подобається.
Запечений короп
Інгредієнти:
Короп або будь-яка інша риба - 1-1,5 кг
Сіль, перець до смаку
Лимон
Духовку розігріти до 220 ᵒС. Коропа добре помити, обсушити паперовим рушником й зробити по три поперечних розрізи з кожного боку.
Натерти з усіх боків і в середині сумішшю солі та перцю. Покладіть в кожен розріз по шматочку лимона.
Викладіть рибу на змащене олією деко і запікайте 10-15 хвилин. Потім переверніть рибу і готуйте ще 10-15 хвилин. Риба повинна почати рум'янитись, а м'якоть до самих кісток повинна побіліти. Подавайте зі скибочками лимону.
Гриби
Раніше не було такого розмаїття продуктів взимку до Різдва, тож кожна сім’я намагалася восени запастись грибами. Їх сушили, маринували, солили. Обов’язково тримали гриби до Святвечора. Перед подачею на стіл пісну страву заправляють цибулею та олією.
Зараз гриби до Різдва – не проблема. Наприклад, шампіньйони. З них викручують ніжки, звільнені шапочки розкладають на деко, додають у кожну небагато олії, солять, перчать та запікають у духовці. Ніжки ж можна використати для приготування голубців, пісних різдвяних салатів тощо.
Тушкована капуста окремо або з грибами
На різдвяному столі капуста символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.
Інгредієнти:
Гриби свіжі - 400 г
Капуста - 1 головка
Цибуля - 1 шт
Морква - 2-3 шт
Часник - 2 зубчики
Сіль, перець до смаку
Олія
Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Капусту викладіть у каструлю або глибоку сковороду, додайте 100 мл води та трохи олії. Поставте на повільний вогонь. Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю, та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності.
Пиріжки та пампушки
Пиріжки смажать або випікають. Для початку треба приготувати пісне дріжджове тісто з води, борошна, невеликої кількості цукру, солі, олії. Дріжджі можна взяти звичайні пресовані або сухі.
Для солодкої пісної начинки використовують повидло, мак, свіжі фрукти або сухофрукти, для солоної — капусту, гриби, гречку з кропом, квасолю або горох зі смаженою на олії цибулею, варену картоплю.
Із такого ж тіста на Різдво можна приготувати і пісні пампушки. У багатьох регіонах вони обов’язково входять до переліку 12 пісних страв на Святвечір. Для цього формують невеликі круглі булочки, складають їх у змащену сковорідку по колу, дають добре піднятися та випікають у духовці. Готові гарячі пампушки змащують зверху часником, розтовченим з сіллю.