Осередок громадянського суспільства "Друкарня" перевірив, наскільки у Слов'янську "забруднені" нітратами фрукти та овочі.
"Друкарня" проаналізувала на вміст нітратів та намагались розібратись, чи безпечними є фрукти та овочі у м. Слов’янську.
З усіх домішок, які потрапляють через добрива в грунти, нітрати є одним з найнебезпечніших. Тому організація придбала прилад “Greentest” для швидкого аналізу вмісту нітратів у свіжих овочах та фруктах, які при неправильному вирощуванні накопичуються в них, створюючи небезпеку для здоров'я.
Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) визначила максимальну добову дозу нітратів - 3,7 мг на 1 кг маси тіла. Денна норма споживання нітратів для дітей - до 50 мг.
У "Друкарні" пояснюють, що кількість нітратів залежить від виду овочу, від часу дозрівання (ранні чи пізні), від ґрунту тощо. Часто в плодах відбувається не рівномірний розподіл нітратів.
На фото - картопля, огірок, помідор і баклажан, придбані на центральному ринку та ринку мікрорайону залізничного вокзалу Слов’янська.
Невеликі перевищення нітратів виявили у картоплі, великі - у баклажанах.
Для порівняння протестували картоплю, огірок, помідор та баклажан в Івано-Франківську. Показники по перших трьох виявились кращими, а в баклажані концентрація нітритів була вища, ніж у Слов’янську.