Як запобігти отруєнню?
В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.
Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад блідої поганки, павутинника, які містять не менше 6 отруйних речовин) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Практично всі отруєння грибами пов'язані з неорганізованим їх збором.
Щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині:
Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися.
Уникайте збору грибів поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках.
Будьте обережні з грибами, схожими на бліду поганку, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві.
Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям!
Не куштуйте сирі гриби.
Перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити.
Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання.
Основні причини отруєнь грибами
Неправильне збирання грибів.
Вживання отруйних грибів.
Неправильне приготування умовно їстівних грибів.
Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.
Вживання грибів, що мають двійників.
Симптоми отруєння грибами
Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-4 години після вживання грибів. Симптоми можуть бути дуже різноманітними і залежать від виду гриба, який було вжито. Основні симптоми отруєння: нудота, блювання, сильний головний біль, запаморочення, слабкість, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, частий пульс, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, марення.
Перша медична допомога при отруєнні грибами
Викличте "Швидку медичну допомогу".
До прибуття швидкої - негайно промийте шлунок: випийте 5-7 склянок кип'яченої води кімнатної температури, блідо-рожевого розчину перманганату калію; суспензію активованого вугілля; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; зробіть постраждалому очисну клізму.
Після надання первинної допомоги: вкладіть постраждалого у ліжко; дайте випити міцний чай або злегка підсолену воду.
Уникайте вживання будь-яких ліків, їжі, алкогольних напоїв, молока - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику та погіршити стан людини.
Читайте також:
Ще не підписані на наш Telegram канал? Зробіть це зараз
Найактуальніші новини читайте у нашому Viber (новини Чернівців)