Канікули – чудовий час для того, щоб присвятити час своїй дитині. Як варіант – можете провести для неї кулінарний майстер-клас.
Ми підготували добірку рецептів, які заохотять вашу дитину до приготування смачненького. Їй буде цікаво разом із вами вимішувати тісто, ліпити кульки та декорувати приготовані страви.
Булочки з корицею
Ароматні булочки з корицею чудово піднімуть настрій осіннього дня та смакуватимуть з трав’яним чаєм.
Тісто:
- борошно пшеничне — 500г,
- "Львівські дріжджі" сухі - 12г,
- молоко — 200г,
- яйця курячі — 2шт.,
- цукор — 50г,
- цукор ванільний — 1 пакет (10-11г),
- сіль — 1/2 ч.л.,
- масло вершкове — 50г,
- олія — 1 ст.л.
Для прошарування:
- розтопити 100 г масла,
- змішати 1 скл. цукру із 3-4 ст. л. кориці.
Помадка:
- сир нежирний або знежирений — 200г,
- масло вершкове — 50г,
- цукрова пудра — 5ст.л.,
- сметана (25 або 30%) — 1/2 скл.
Борошно просіяти, додати дріжджі, перемішати. Висипати цукор, ванільний цукор. Молоко нагріти до 35-40°С, додати яйця і добре перемішати.
Вилити молочно-яєчну суміш до борошна, місити тісто. Додати сіль, м’яке (але не розтоплене) масло, олію, вимісити тісто до однорідної консистенції. Накрити, залишити на 30 хв.
Тісто сформувати в прямокутний пласт і розкачати до товщини 0,8-1см, змастити розтопленим маслом і щедро посипати сумішшю кориці і цукру.
Щільно скрутити в рулет, защепити край тіста. Рулет нарізати на шматочки товщиною 4 см, скласти їх зрізами догори у змащену маслом форму, накрити, залишити на 40-50 хв. Пекти 30 хв при t=170°С.
Приготувати помадку: сир перетерти через сито, додати масло. Сметану, цукрову пудру — збити. Теплі булочки по одній викласти з форми на дошку або тарілку і відразу полити помадкою.
Пиріг з фруктами
Такий пиріг — справжнє поле для експериментів. Дитина може обрати улюблені фрукти чи ягоди для начинки або заміксувати різні, а також самостійно оздобити випічку посипками.
Тісто:
- 500 г борошна,
- 100 г масла,
- 30 г "Львівських дріжджів" пресованих,
- 1/2 чайної ложки солі,
- 1/2 склянки цукру,
- 1/2 склянки молока,
- 2 яйця,
- ванільний цукор або цедра лимона.
Начинка:
- 700 г фруктів без кісточок (слив, вишень, абрикосів),
- цукрова пудра для посипання.
Дріжджі пресовані розвести в теплому молоці, додати 1 чайну ложку цукру і 3 столові ложки борошна, перемішати і залишити, щоб почали бродити.
Борошно просіяти і посікти з маргарином, додати розведені дріжджі, розтерті з цукром яйця (білок одного яйця залишити), сіль, ванільний цукор або цедру.
Замісити тісто, накрити і поставити в теплому місці на 40-50 хв., щоб підійшло.
Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі приблизно вдвоє, розкачати його в пласт товщиною 0,5-1 см, покласти на змащений олією лист для випічки.
Змастити зверху білком, викласти фрукти шкіркою до тіста і поставити в тепле місце на 50-70 хв., щоб підійшло.
Випікати в нагрітій до 210-220°С духовці впродовж 25-30 хв.Готовий пиріг посипати цукровою пудрою.
Піца
Піцу люблять всі, а надто — діти. Готуючи піцу, малеча навчиться надавати форму виробу та дізнається про черговість додавання різноманітних інгредієнтів.
Також ви разом зможете експериментувати з начинками, обираючи їх до свого смаку.
Тісто:
- 350-400г борошна в/г,
- 1/2 пакетика сухих "Львівських дріжджів"(12г),
- 1/2 чайної ложки солі,
- 35-40г масла,
- 1 чайна ложка цукру,
- 1/2 склянки води або молока.
Начинка:
- 2 ст. ложки томатного соусу,
- 2 цибулини,
- 15-20г олії,
- 150г твердого сиру,
- 1 яйце,
- 1/2 склянки сметани або домашнього майонезу,
- 100-150г ковбаси або сосисок,
- 3-4 помідори,
- 1-2 болгарські перці,
- зелень петрушки, кропу, сіль, перець.
Борошно просіяти, додати дріжджі, цукор, рідину і місити тісто. Додати масло, сіль і добре вимісити. Залишити в теплі на 40-50 хв., тоді розкачати тісто в пласт, товщиною 0,5 см.
Змастити томатним соусом, покласти попередньо нарізану і підсмажену на олії цибулю.
Сир потерти, половину його кількості змішати з яйцем і сметаною або майонезом. Посолити, поперчити суміш і викласти на піцу.
Розкласти шматочки ковбаси, нарізаний болгарський перець і кружальця помідорів.
Прикрасити зеленню кропу та петрушки, посипати натертим сиром.
Пекти в нагрітій до 220-230°С духовці впродовж 20-25 хв.
Сирний кекс
Початківці кулінари 11 років можуть приготувати разом з батьками смачний сирний кекс. Головна умова — наявність точних кухонних ваг, які дозволять відміряти потрібну кількість інгредієнтів. Процес зважування доставить дитині величезне задоволення. Етапи приготування:
- збити міксером 75 г масла і 165 г цукру;
- додати 130 г жирного сиру, 2 яйця і перемішати до однорідної маси;
- всипати 150 г борошна і 1/2 ч. л. розпушувача, ретельно перемішати;
- отримане тісто вилити в прямокутну форму для кексів (10х20 см) і відправити в розігріту до 170-175 °C духовку на 1 годину;
- кекс остудити і посипати цукровою пудрою.
Торт з готових коржів
Щоб приготувати торт без допомоги батьків, потрібно взяти готові бісквітні або вафельні коржі, які продаються в кожному продуктовому магазині. Начинка десерту складається з суміші:
- 1 банки згущеного молока;
- пачки вершкового масла;
- 200 г найулюбленіших горіхів (арахіс, кешью, фундук, волоські та ін).
Необхідно дрібно нарізати горішки і з’єднати інгредієнти начинки. Далі рясно промазати коржі і прикрасити торт рештою горіхів по колу.