Що приготувати на новорічний стіл в умовах блекауту

Війна, ракетні обстріли, блекаути - все це не заважає українцям продовжувати готувати їжу та хотіти періодично з’їсти чогось смачненького.

Цього року всім, хто зазвичай займається підготовкою новорічного стола, доведеться змінити своїм традиціям. Адже в короткі проміжки, коли є світло, неможливо приготувати складні комплексні страви, які потребують багато часу, води та електроенергії. Та й великий стіл, що “ломиться від їжі”, мало хто може собі дозволити.

Але все ж може з’явитись бажання з’їсти щось смачненьке. Для тих, хто не хоче або не може замовити їжу, ми вирішили підібрати кілька рецептів страв, які можна приготувати в умовах відключень світла.

Салат з апельсинами і куркою

Інгредієнти:

  • одна відварна куряча грудка;
  • корейська морква - 500 г;
  • чотири варених яйця;
  • твердий сир - 130-150 г;
  • три апельсини;
  • майонез - 200 г.

Підготувати м'ясо. У киплячу воду 1,2 л покласти куряче філе. Додаємо пів цибулини, пів морквини, 1 ч. л солі, 5 горошин чорного перцю. Відварити 30 хвилин. Нарізати дрібно відварене куряче філе.

Твердий сир натерти на великій тертці. Відварені яйця також натерти на великій тертці. Апельсини нарізати кубиками. Нарізати апельсин часточками для прикраси.

Корейська морква готується так: потерти пів кг моркви. Додати столову ложку цукру, чверть чайної ложки солі, чверть чайної ложки чорного меленого перцю, часник 1-2 зубчики, столову ложку оцту, столову ложку рослинної олії.

Викласти куряче філе, зробити сітку майонезу. Другий шар - корейська морква. Шар майонезу. Третій шар – яйця. Змастити майонезом. Четвертий шар – апельсини. Викласти сир і зверху майонез. Прикрасити салат часточками апельсина. Накрити харчовою плівкою і відправити просочитися в холодильник (або на балкон).

Рулет з лаваша з шинкою

Інгредієнти:

  • один тонкий лаваш;
  • шинка - 150-200 г;
  • морква по-корейськи - 200 г;
  • твердий сир - 150 г;
  • 5-6 гілочок кропу;
  • майонез - 2-3 столових ложки;
  • чайна ложка гірчиці з зернами.

Шинку нарізати тонкою соломкою. Сир натерти на середню терку. Дрібно нарубати кріп. З'єднати шинку, моркву, сир, зелень і перемішати. 

З'єднати майонез і гірчицю, перемішати. Лаваш змастити сумішшю майонезу і гірчиці. Приготовлену начинку викласти рівним шаром на лаваш і завернути рулетом. Завернути рулет харчовою плівкою і помістити в холодильник на 2-3 години.

Фаршировані помідори

Інгредієнти:

  • помідори - 800 г;
  • крабові палички - 200 г;
  • болгарський перець - 150 г;
  • два зубчики часнику;
  • плавлений сир - 200 г;
  • два відварених яйця;
  • пучок зелені;
  • майонез - 150-200 г;
  • сіль за смаком.

Помідори розрізати навпіл і видали м'якоть. Дрібно нарізати крабові палички. Болгарський перець також дрібно нарізати. Плавлений сир натерти на дрібну тертку. Відварені яйця також натерти на дрібну тертку.

Нарізати зелень. Часник пропустити через прес. З'єднати плавлений сир, відварені яйця, часник, зелень, крабові палички, болгарський перець. Посолити, додати майонез і перемішати.

Підготовленою сумішшю наповнити половинки помідорів. Викласти їх на тарілку і подаємо до столу.

Бутерброди на сковороді

Інгредієнти:

  • половина білого батона;
  • дві сосиски;
  • твердий сир - 100 г;
  • два яйця;
  • чверть цибулини;
  • сіль, перець - за смаком;
  • зелень - за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

Сир і сосиски натерти на крупній тертці. Дрібно нарізати цибулю. Подрібнити кріп. З'єднати всі інгредієнти і добре перемішати. Розподілити намазку на шматочки батона.

На розпечену рослинну олію викласти бутерброди намазкою на дно сковороди і трохи притиснути. Обсмажити протягом 2 хвилин, а потім перевернути і смажити ще одну хвилину.

Шоколадний пудинг

Інгредієнти:

  • три чверті склянки цукку (130 г);
  • пів склянки какао (30 г);
  • три столових ложки кукурудзяного крохмалю;
  • три склянки молока соєвого (600 мл);
  • чайна ложка ванільного екстракту (ванільний цукор, ванілін).

Прикраса:

  • вершки 33% для збивання;
  • столова ложка цукрової пудри;
  • ягоди;
  • шоколадний сироп.

В каструлі з товстим дном перемішати какао, крохмаль і цукор. Потім поступово додати 3 склянки молока і продовжувати помішувати, щоб не було грудочок.

Тепер довести цю суміш до кипіння на середньому вогні, помішуючи вінчиком. Суміш довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму і продовжувати томити до загуснення. Прибрати з вогню і додати ванільний екстракт.

Розлити пудинг по креманках і дати трохи охолонути при кімнатній температурі. Потім накрити харчовою плівкою і прибрати в холодильник на 2 години.

Після того, як пудинг застиг в холодильнику, дістати його, зняти харчову плівку і прикрасити за смаком. Наприклад, вершками, горішками або ягодами та сиропом.