Як і де у Слов’янську перевіряють якість продуктів

Не всі знають, але майже у кожному місті є лабораторії, які перевіряють якість продуктів і питної води.

Саме цю тему обрали наші читачі через голосування в сторіз. Розказуємо детально про те, де і як у нас перевіряють продукти харчування.

У Слов’янську лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів знаходиться у центрі міста, має свої підрозділи на ринках і входить до складу Держпродспоживслужби.

Журналісти сайту 6262.com.ua поспілкувалися з виконуючим обов’язки директора лабораторій Біята Олегом Геннадійовичем.

Насправді ця лабораторія існує у місті вже майже 100 років. Раніше це була ветеринарна лабораторія, де займалися дослідженням хвороб тварин. Зараз діяльність закладу значно змінилася, а сфера розширилася.

Наразі спеціалісти займаються дослідженням харчових продуктів.

В лабораторії досліджують не лише їжу, але й питну воду, корми для тварин. Продукти харчування перевіряють на придатність до споживання та безпеку товарів.

Замовлення в лабораторію поступають від самих підприємств чи окремих замовників. Ціна на послуги фіксована по всій країні. Все залежить від виду послуги. Перевірити один продукт на кишкову паличку, наприклад, вийде близько 100 гривень, а повне дослідження та перевірка може обійтися і у дві тисячі гривень.

Найчастіше до лабораторії звертаються виробники певної продукції. Перед тим, як пускати свій товар на продаж, вони мають проводити дослідження і отримати сертифікат перевірки. Серед постійних клієнтів Слов’янської лабораторії - місцевий м’ясокомбінат, декілька рибних цехів, компанія з виробництва молока не лише з нашого міста. Зовсім нещодавно з ними заключили домовленість представники Авдіївського заводу.

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Продукцію на перевірку відправляють у залежності від самого виробництва. Їх перевіряють одразу після придбання чи виробництва (забою) і перед реалізацією.

В лабораторії також проходять перевірку товари з ринків. Це важливе уточнення, адже продукти зі стихійних ринків, чи за межами ринку, ніхто не перевіряє.

На території ринків є свої підрозділи лабораторії, в яких перевіряють м’ясо, молоко, рибу, яйця та інші товари рослинного виробництва, які є несертифікованими. Там також є спеціалісти - завідуючі, лікарі, лаборанти.

За словами Олега Геннадійовича, сертифікована продукція не потребує додаткової перевірки, адже вже має підтвердження.

Окрім того, лабораторія не може нести відповідальність за той товар, який реалізується. Це вже є відповідальністю керівництва ринків. При цьому, директор ще раз наголосив, що купляти товари на стихійних ринках - дуже небезпечно, бо, скоріш за все, ці продукти ніхто не перевіряє.

Наведемо приклад, як проходить перевірка м’яса в лабораторіях ринку.

Після того, як ринок отримав туші тварин, це м’ясо несуть в окреме приміщення поруч з лабораторією. Спеціалісти спочатку проводять поверхневий огляд товару - перевіряють колір, запах, консистенцію. Якщо з цим все добре - дивляться супроводжуючу клінічну довідку, яку зробили тварині ще до забою. Якщо і там нічого не виявлено, то вже починається лабораторне дослідження. Спеціалісти беруть проби і перевіряють на паразитів, інфекційні захворювання.

Якщо в продукції знайшли щось небезпечне, то на тушку тварини ставлять спеціальне клеймо про непридатність. Одразу ж про це повідомляють інспектору держпродспоживслужби. Після всього цього тушка утилізовується.

Якщо ж захворювання не дуже серйозне, то цей продукт можуть пустити на вторинну переробку. У випадку із м’ясом - на ковбасу. Адже при термічній обробці певні недоліки можуть зникати.

Як зазначає Олег Біята, у місті таких випадків майже не трапляється. Пригадати, коли в останнє їм на перевірку надали непридатні продукти він не може, адже це було дуже давно.

Підсумовуючи цю розмову, директор підтвердив, що продукти на ринку безпечні для споживання. При цьому, лише на керівництві міста залишається відповідальність за те, чи усі реалізатори перевіряють свою продукцію.

Запитали ми і про те, чи перевіряє лабораторія продукти, які поступають у заклади освіти у місті. Виявилося, що їжа у школах та садочках Слов’янська перевіряється, але не місцевою лабораторією, а Донецькою регіональною лабораторією в Маріуполі.

Магазини та супермаркети у Слов’янську не звертаються до лабораторії. Супермаркети торгують лише сертифікованою продукцією, тому для них це не є обов’язковим. А ось магазини мають і товари без підтверджуючих сертифікатів. 

Якщо люди сумніваються у якості продукції, вони мають право питати у продавців експертний висновок, який видав завідувач державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Цей висновок буде підтвердженням того, що продукція безпечна.

Щодо загальної картини місцевих виробництв, Олег Геннадійович впевнено підтвердив, що у більшості випадків у Слов’янську доволі гарної якості продукція.

"У наших виробників доволі таки непогана, якісна продукція. Що йде з інших міст, наскільки безпечна сертифікована продукція - про це ми і гадки не маємо".