Зовсім скоро на нас чекає найсвітліше християнське свято – Різдво. На відміну від більшості країн світу, українці Різдво відзначають, дотримуючись багатьох споконвічних традицій і звичаїв.
Українці досі мають звичку готувати кутю, сідати за святковий стіл щойно на небі з’явиться перша зірка, а дітлахи продовжують гарну традицію предків – колядування, яке приносить у кожну домівку радість і веселощі.
Згідно з давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. І що важливо – спізнюватися до столу аж ніяк не можна. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.
Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині – пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами.
Ми підготували для вас 12 пісних страв, які мають бути на столі у Святвечір.
Першою і головною стравою обов’язково була і залишається кутя.
Рецепти її ви можете подивитися у наших матеріалах. Кутя – обрядове поминальне блюдо (особлива зернова каша). Готують її з немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів.
Читайте: Як приготувати різдвяну кутю - декілька українських рецептів
Узвар
Узвар теж обов’язково має бути на столі у Святвечір. Це найпоширеніша солодка страва української кухні. Готують узвар до Різдва з різноманітних сухофруктів – яблук, груш, родзинок, вишень, чорносливу, кураги, журавлини, кизилу тощо. Для зменшення часу варіння страви та покращення її смаку сухофрукти заздалегідь замочують протягом 3 годин у холодній воді. Потім всю цю смакоту заварюють та залишають настоюватися.
Пісні вареники з картоплею або капустою
Зручність страви в тому, що ви за раз можете приготувати одразу дві з дванадцяти пісних страв.
Вареники символізують ситість і достаток. Пісні вареники з картоплею чи капустою обов'язково мають бути на різдвяному столі. Вареники подають змащеними олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою. Тим паче, що це традиційна українська страва.
Інгредієнти:
- Борошно - 0,5 кг
- Вода - 250 мл
- Олія - 2 ст л
- Картопля - 0,5 кг
- Невелика капустина
- Цибуля -2 шт
- Сіль, перець до смаку
Просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину.
За цей час приготуйте начинку. Почистьте та відваріть картоплю. Зробіть пюре, посоліть та поперчіть до смаку. Зачекайте, поки вистигне.
Капусту дрібно наріжте та потушкуйте. Приправте сіллю та перцем на свій смак.
Розкачайте тісто, виріжте кружальця, всередину кладіть приблизно чайну ложку картопляної начинки, формуйте невеликі вареники.
У великій каструлі закип'ятіть воду. Кидайте вареники у киплячу воду, варіть 5 хвилин, помішуючи. поки вареники не піднімуться на поверхню води.
Виберіть вареники. Подавайте, змастивши олією, або попередньо підсмаженою цибулею.
Борщ або капусняк
На Святвечір готують такі перші пісні страви, як борщ, капусняк або суп. Смачний капусняк виходить, якщо до звареного з цибулі, моркви, селери, коріння петрушки додати квашену капусту, картоплю і пшоно.
Пісний борщ краще смакуватиме, якщо до нього додати квасолю. Її можна відварити заздалегідь або використати банку консервованої.
Неперевершений пісний борщ вдається і з сушеними білими грибами. Їх необхідно замочити у воді та нарізати соломкою. До борщу можна приготувати маленькі варенички з грибами – «вушка». Одна з найпопулярніших різдвяних страв Західної України – пісна грибна юшка.
Різдвяний калач або просто хліб
Калач або колач— традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.
Інгредієнти:
- Молоко - 200 мл
- Цукор - 2 ст л
- Дріжджі сухі - 1 ч л
- Дрібка солі
- Ванільний цукор
- Олія - 60 мл
- Борошно - 450 г
- Жовток для змащування
- Мак для посипання
У тепле молоко додаємо цукор і сухі дріжджі, перемішуємо, залишаємо підрости на 10 хв. Після цього переливаємо цю опару у велику миску, додаємо олію, борошно, замішуємо тісто. Накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці на 1 годину. Тісто повинно вдвічі збільшитися в об'ємі.
Коли тісто підросло, ділимо його на дві частини, формуємо руками два довгих валики. З'єднуємо їх з одного боку і сплітаємо косичку. Формуємо калач - коло - з діркою по середині.
Викладаємо на лист з пергаментним папером, залишаємо на 20 хв в теплому місці, щоб тісто підросло. Змащуємо яйцем і посипаємо маком.
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Випікаємо калач 30-40 хв до готовності.
Салати
Ними також можна урізноманітнити святкове меню на Різдво. Традиційно до Святої вечері готують вінегрет, червоний буряк з чорносливом, моркву з горіхами. Для вінегрету відварені картоплю, моркву, буряк нарізають кубиками, додають солоні огірки та дрібно порізану цибулю. Огірки можна замінити квашеною капустою. Заправляють пісну страву олією.
Для бурякового різдвяного салату відварені коренеплоди натирають на тертці з великими отворами, замочений чорнослив нарізають соломкою, заправляють товченим часником та олією. Для морквяного – сиру моркву натирають на тертці, заправляють часником, волоськими горіхами, сухофруктами, олією.
За бажанням можна приготувати пісний майонез до Різдва. Для цього зливають рідину з консервованої квасолі або зеленого горошку в півлітрову банку, додають сіль, цукор, гірчицю за смаком, доливають олію до половини ємності, опускають на дно вінчик блендера та збивають масу, поступово піднімаючи вінчик. Виходить густий, смачний пісний майонез, з яким можна приготувати будь-які салати до Святої вечері на Різдво.
Пісні голубці
Якщо ви не уявляєте голубців без фаршу, то ви просто не смакували пісних. А приготувати їх на Різдво можна аж кілька різновидів. Для початку треба відварити капустяне листя, зрізати жорсткі прожилки. Можна зробити простіше – покласти качан у мікрохвильову піч. Так приготуються всі листки швидко і одразу.
Найцікавіше – це начинка. Вона для пісних різдвяних голубців може бути будь-якою. Крупу беріть таку, яка смакує вам найкраще – пшоно, перловка, гречка, рис, ячмінна тощо. Але варити її до готовності не треба – вона потім дійде в процесі тушкування самих пісних голубців.
На олії підсмажують овочі. Традиційно – це цибуля та морква. І гриби. Не забудьте про них. Якщо не запаслися влітку білими, то підійдуть і шампіньйони з найближчого супермаркету. Їх треба також подрібнити, обсмажити та додати до відвареної крупи з овочами. Замість крупи можна взяти відварену або навіть сиру натерту картоплю — зустрічаються і такі рецепти.
Готові голубчики складають в глибоку посудину, заливають страву приготованим соусом (томатну пасту розвести водою, додати цукор, сіль, спеції, трохи борошна, добре перемішати) та ставлять у духовку. Ця різдвяна пісна страва виходить неймовірною.
Оселедець
Риба - це символ християнства. Тому обов'язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.
Промийте та почистіть оселедець, відділіть кістки, зніміть шкіру. Поріжче порційними шматками. Викладіть на тарілку. Можете подавати з цибулею чи з лимоном - як вам подобається.
Запечений короп
Інгредієнти:
- Короп або будь-яка інша риба - 1-1,5 кг
- Сіль, перець до смаку
- Лимон
Духовку розігріти до 220 ᵒС. Коропа добре помити, обсушити паперовим рушником й зробити по три поперечних розрізи з кожного боку.
Натерти з усіх боків і в середині сумішшю солі та перцю. Покладіть в кожен розріз по шматочку лимона.
Викладіть рибу на змащене олією деко і запікайте 10-15 хвилин. Потім переверніть рибу і готуйте ще 10-15 хвилин. Риба повинна почати рум'янитись, а м'якоть до самих кісток повинна побіліти. Подавайте зі скибочками лимону.
Гриби
Раніше не було такого розмаїття продуктів взимку до Різдва, то ж кожна сім’я, особливо на Західній Україні, намагалася восени запастись грибами. Їх сушили, маринували, солили. Обов’язково тримали гриби до Святвечора. Перед подачею на стіл пісну страву заправляють цибулею та олією.
Зараз навіть свіжі гриби до Різдва – не проблема. Приготувати їх також можна будь-яким способом. Якщо це, наприклад, шампіньйони, то з них викручують ніжки, звільнені шапочки розкладають на деко, додають у кожну небагато олії, солять, перчать та запікають у духовці. Ніжки ж можна використати для приготування голубців, пісних різдвяних салатів тощо.
Тушкована капуста окремо або з грибами
На різдвяному столі капуста символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.
Інгредієнти:
- Гриби свіжі - 400 г
- Капуста - 1 головка
- Цибуля - 1 шт
- Морква - 2-3 шт
- Часник - 2 зубчики
- Сіль, перець до смаку
- Олія
Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Капусту викладіть у каструлю або глибоку сковороду, додайте 100 мл води та трохи олії. Поставте на повільний вогонь. Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю, та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності.
Пиріжки та пампушки
Ще один обов’язковий пункт у списку з 12 страв до Різдва. Їх цілком можливо приготувати пісними. Пиріжки смажать або випікають. Для початку треба приготувати пісне дріжджове тісто з води, борошна, невеликої кількості цукру, солі, олії. Дріжджі можна взяти звичайні пресовані або сухі.
Для солодкої пісної начинки використовують повидло, мак, свіжі фрукти або сухофрукти, для солоної — капусту, гриби, гречку з кропом, квасолю або горох зі смаженою на олії цибулею, варену картоплю. Якщо ви хочете випікати пісні пиріжки до Різдва, то викладіть їх на застелене пергаментом деко, дайте піднятися, а потім поставте в розігріту духовку. За декілька хвилин до готовності верх пиріжків можна змастити підсолодженою водою – так утвориться апетитна шкоринка. А ще виліплені пісні пиріжки можна смажити з обох боків у великій кількості розжареної олії.
Із такого ж тіста на Різдво можна приготувати і пісні пампушки. У багатьох регіонах вони обов’язково входять до переліку 12 пісних страв на Святвечір. Для цього формують невеликі круглі булочки, складають їх у змащену сковорідку по колу, дають добре піднятися та випікають у духовці. Готові гарячі пампушки змащують зверху часником, розтовченим з сіллю. Смакують з борщем неймовірно.
А яку традиційну страву готуєте ви на Святий вечір?