5 незабутніх осінніх страв з сезонних продуктів

Осінь - це сезон багатий на сезонні овочі та фрукти. Пропонуємо декілька рецептів, які можна приготувати вже з наступного тижня.

Найпопулярнішими продуктами осені, звичайно, вважають гарбуз, яблука, буряк, морква, гриби та капуста.

Пропонуємо вам 5 незабутніх і цікавих осінніх страв з сезонних продуктів.

Картопляні тарталетки з грибами

Ці корзинки з картопляного тіста будуть смакувати до першої страви,  і як самостійна закуска до святкового столу чи на обід.

Інгредієнти:

  • картопля – 6 шт.
  • яйце – 1 шт.
  • масло – 50 г
  • шампіньйони – 200 г
  • цибуля – 1 шт.
  • борошно – 3-5 ст.л.
  • сир твердий – 100 г
  • сіль, перець – за смаком

Рецепт приготування тарталеток з картоплі з грибами та сиром в духовці:

  1. Відварюємо картоплю до готовності, додаємо масло, робимо п’юре, охолоджуємо.
  2. Цибулю та гриби дрібно нарізаємо, обсмажуємо, додаємо сіль та перець. Тушкуємо, поки рідина не випарується.
  3. До картоплі додаємо яйце та борошно, замішуємо тісто.
  4. Форму для запікання тарталеток змащуємо маслом, викладаємо тісто по дну та стінках. В середину викладаємо грибну начинку і ставимо запікати при температурі 180º на 30 хв.
  5. За кілька хвилин до готовності, притрушуємо тарталетки тертим сиром.

Гарбузовий крем-суп із білими грибами

Поєднання гарбуза і грибів, особливо в супі, не є традиційним, однак, це ідеально підходить для осіннього обіднього столу.

Інгрідієнти:

  • Цибуля 1 шт.
  • Гарбуз 800 г
  • Оливкова олія 2 ст. л.
  • Курячий бульон – по необхідності
  • Кмин за смаком
  • Білі гриби свіжі 150 г
  • Пармезан 50 г
  • Масло вершкове 1 ч. л.
  • Сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Очистити і нарізати цибулю, потім обсмажити її в глибокій сковороді з оливковою олією. Тим часом, очистити гарбуз, видалити насіння і нарізати кубиками.
  2. Додати гарбуз в сковороду і злегка обсмажити до золотистої скоринки. Коли кубики підрум’яняться, залити їх курячим бульйоном так, щоб він повністю закрити гарбуз.
  3. Варити під кришкою близько 20 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким. У цей час вимити і нарізати гриби пластинками, далі обсмажити їх в невеликій сковороді з оливковою олією на сильному вогні до коричневого кольору. Додати вершкове масло і смажити ще 2 хвилини, помішуючи.
  4. Подрібнити гарбузовий суп у блендері, додавши при необхідності ще трохи бульйону. Посолити, поперчити і додати за смаком кмин. Подавати зі смаженими грибами і нарізаним пармезаном.

Запіканка з морквою та сиром

Інгредієнти:

  • 4 морквини,
  • 1 скл. кисломолочного сиру,
  • 3 ст. ложки вершкового масла,
  • 0,5 скл. манки,
  • 1,5 скл. молока,
  • 4 яйця,
  • 4 ст. ложки мелених сухарів,
  • 4 ст. ложки сметани,
  • цукор,
  • сіль.

Спосіб приготування:

1. Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води.

2. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою.

3. Збити білки, додати до моркви.

4. Викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, поставити в розігріту духовку.

5. Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.

Французький цибульний суп

Інгрідієнти:

  • 1 кг цибулі,
  • 1 л бульйону (краще яловичого),
  • 250 г картоплі,
  • 3 ст.л. вершкового масла,
  • 200 г твердого сиру,
  • 300 г вершків,
  • сік одного лимона або 75 мл білого сухого вина,
  • черствий батон або багет,
  • лавровий лист,
  • чорний перець,
  • тим’ян.

Спосіб приготування:

1. Цибулю нарізати півкільцями і впродовж півгодини (!) пасерувати на вершковому маслі у великій сковороді або сотейнику.

2. До цибулі додати картоплю, нарізану кубиками, і залити бульйоном. Варити до готовності картоплі і додати сіль, перець.

3. Отриману масу слід трохи остудити і подрібнити блендером. Після чого необхідно додати вершки, сік лимона (або вино) і спеції.

4. В принципі, суп готовий, і подавати його слід з грінками з білого хліба.

Якщо ви хочете повної відповідності класиці, то приготований суп варто перелити в порційні горщики для запікання і рясно посипати тертим сиром. В такому випадку суп буде готовий до поїдання після запікання в духовці до золотистої скоринки сиру.

Яблучний пиріг з карамеллю

Інгрідієнти:

  • 300 г листкового дріжджового тіста
  • 3-4 кислих яблук
  • 100 г + 1 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. вершкового масла
  • 10 г кориці
  • 0, 5 лимона

Спосіб приготування:

1. Очистіть яблука і видаліть серцевини.

2. Наріжте їх дольками і збризніть лимонним соком.

3, Додайте 1 ст. л. цукру і корицю. Добре перемішайте.

4. Приготуйте карамель. Перекладіть в сковороду 100 г цукру, 1 ст. л. вершкового масла і розігрійте на сильному вогні. Постійно помішуйте лопаткою.

5. Потім викладіть дольки яблук в сковороду по колу і продовжуйте гріти на вогні близько 15 хвилин.

6. З листкового тіста зробіть коло, трішки більше, ніж сковорода з карамеллю і яблуками.

7. Потім помістіть цей круг поверх яблук, а краї підіткніть під яблука. Зробіть кілька проколів на поверхні тіста і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на пів години.

8. Готово!