Які 12 традиційних страв слід готувати на Святий Вечір

За Юліанським календарем 6 січня - Святий Вечір перед Різдвом Христовим. Це останній день посту, і їжу православні християни приймають зі сходом першої зірки.

До Святої Вечері 6 січня починають готуватися із самого ранку. На столі мають стояти 12 різних пісних страв, серед яких може бути риба та гриби. Що ж це мають бути за страви? Наводимо вам для довідки їх перелік, який, звичайно, може варіюватися.

1. Кутя. Головна та обов'язкова страва. Для її приготування беруть пшеницю чи булгур, мак, горіхи, родзинки, мед або цукор.

2. Узвар. Ще один обов'язковий атрибут столу на Святвечір. Це компот із засушених фруктів - слив, яблук, абрикосів тощо.

3. Борщ. Він теж обов'язково має бути без м'яса. Замість нього можна додати гриби чи квасолю, приготувати заправку з буряком та травами.

4. Риба у будь-якому вигляді, але не жирна. Зазвичай подають запечену в духовці рибу із лимоном та спеціями, оселедець, заливна риба.

5. Вареники, на пару або відварені, із картоплею, капустою, грибами, картоплею з грибами, з замороженими ягодами.

6. Грибна юшка. Окрім грибів туди додають борошно, сіль, олію та цибулю. 

7. Голубці. Так, їх можна приготувати без м'яса. В якості начинки використати картоплю, цибулю, моркву, гриби та зелень.

8. Квасоля з грибами чи морквою. Квасолю попередньо замочують, а потім варять до повної готовності. До неї обсмажують на олії моркву з цибулею чи гриби з цибулею. Іноді додають борошно обсмажене на сухій сковорідці.

9. Соління та консервації. У нашій країні майже кожна господиня робить на зиму овочеві консервації чи соління, консурвує салати та фрукти. Щож, якщо запаси є, то саме час їх відкривати.

10. Тушкована капуста. Свіжа білокачанна капуста тушкується разом із цибулею, морквою, томатною пастою та солодким перцем.

11. Запечені яблука. Проста, але дуже смачта та користа солодка страва. Яблука можна запікати з медом, корицею, лимоном, гріхами - кому як більше подобається.

12. Шулики з медом та маком або пампухи. Традиційні солодощі, яка готується з борошна та обсмажуються на олії. Але подаються на стіл вже холодними.

Бажаємо вам щасливого Різдва!

Підписуйтесь на наш Instagram та Telegram канал